Umbra cheii este judecata.
Radacinile umbrei se afla in copilarie.
Copiii au o nevoie integrata de a sfida autoritatea parintilor.
Aceasta sfidare e un lucru sanatos deoarece se bazeaza pe impulsul de a ne diferentia.
Daca parintii iau personal acest proces, copiii nu vor incheia aceasta etapa biologica ramanand blocati in frecventa joasa ca si parintii lor.
Daca, dimpotriva, parintii nu se blocheaza la nivelul judecatii sau judecatii de sine procesul se va incheia cu o maturitate reala a copiilor.
A 18-a umbra da nastere conceptului de mentalitate de victima.
Daca ne-am examina gandurile pe parcursul unei zile am realiza ca o buna parte din timp suntem prinsi intr-o lume interna de barfa, de griji si de nemultumire.
Am putea considera ca a ne plange este omenesc dar de fapt aceasta actiune da nastere unei frecvente negative atat in campul celui care se plange cat si a victimei.
Judecata are o reputatie proasta in lumea moderna. Ne straduim cu totii sa fim non-critici dar de fapt judecata este modul cum functioneaza gandirea umana.
Mentalitatea de victima presupune identificarea cu judecatile emise construindu-ne identitatea pe ele si simtindu-ne in siguranta la “adapostul lor”.
Cu cat consideram mai mult ca suntem suma opiniilor noastre cu atat vom simti nevoia sa le aparam mai mult.
Avem nevoie sa ne intrebam daca preferam mai degraba sa avem dreptate sau sa fim fericiti?
Un secret al interactiunii umane este ca orice judecata este autocritica.
Din cauza ca noi ne percepem ca fiind separati de ceilalti nu sesizam acest lucru si astfel, prin judecata, cream diviziune atat in exterior cat si in interiorul nostru.
Secretul cresterii frecventei este ca orice element extern este o oglinda a unui proces intern care isi asteapta solutionarea.
A 18-a umbra guverneaza integritatea corpului nostru mental.
Secretul umbrei este realizarea treptata a faptului ca lumea exterioara este corpul nostru extins.
Al 18-lea dar este integritatea.
Cheia 18 sta la baza psihologiei deoarece detine codurile conditionarii umane.
Din secunda in care un copil se naste, un impuls innascut din ADN-ul sau incepe sa exploreze limitele mediului.
Deoarece suntem imprimati in cicluri septenale am putea spune ca nu ne intrupam complet pana la varsta de 21 de ani.
In prima perioada de sapte ani, testam integritatea lumii fizice si punem bazele corpului: schelet, muschi, fiziologia, miscarile.
In al doilea ciclu, ne dezvoltam viata emotionala pe masura ce trecem prin pubertate si ne obisnuim cu sexualitatea si felul cum ne guverneaza identitatea prin fenomenul de atractie si repulsie.
In al treilea ciclu, gandirea se dezvolta rapid si punem la punct o structura mentala formata din mai multe niveluri de judecata si opinie.
Cele trei etape se construiesc una pe baza celeilalte si de aceea, o problema intalnita in primul ciclu va aparea si in al doilea si al treilea.
Parintii au o mare responsabilitate asupra felului cum copiii parcurg aceste etape.
Darul integritatii inseamna pentru parinti sa isi pastreze spatiul personal fara a reactiona la propriile judecati sau autocritici.
Cheia 18 determina astfel daca un copil atinge maturitatea ca un adult integrat sau ca un copil ranit mascat in adult.
Integritatea este o insusire profund fizica si reprezinta o insusire a sistemului imunitar care mentine forta elastica din interiorul corpului.
Al 18-lea siddhi este perfectiunea.
Daca al 18-lea dar ne incheie calatoria de la copilarie la viata de adult, al 18-lea siddhi ne vindeca angoasa mentala si ne face sa ne ocupam cu adevarat locul nostru in Univers.
Pe masura ce devenim tot mai ancorati in propria integritate tintim tot mai sus in ceea ce priveste serviciul in folosul comunitatii.
Perfectiunea este cea mai inalta viziune spre care poate aspira o fiinta umana.
Al 18-lea siddhi contine cunoasterea aducerii perfectiunii pe Pamant prin intermediul campului mental.