Umbra cheii este co-dependenta.
Mintea umana este dominata de cauzalitate. De aceea ori de cate ori vedem o cauza credem ca exista un scop.
Astfel, un mistic ar spune ca totul serveste scopului evolutiei constiintei si ca materia este rezultatul constiintei, pe cand un om de stiinta, ar spune ca totul serveste evolutiei vietii si ca evolutia spirituala se datoreaza evolutiei biologice.
Umbra cheii 19 ca si aspect al genomului, sufera in prezent mutatii foarte mari, ceea ce poate duce la schimbari radicale in materie si chiar aparitia de forme noi.
Fundamentele cheii se intind ancestral. Omul primitiv era dependent de natura pentru supravietuire. De aceea a inceput sa personifice toti acesti factori externi naturali prin intermediul zeitatilor.
Astfel, relatia de co-dependenta cu aceste forte exterioare (Dumnezeu sau zei) a dat nastere tuturor religiilor lumii.
Vibratia umbrei depinde de procesul de victimizare al omului in fata unor autoritati exterioare cu frecvente superioare.
Prin crearea unui Dumnezeu exterior am uitat (cheia partenera 33) puterea latenta care sta in interiorul nostru.
In trecut, dependenta suprema era cea de hrana iar aceasta depindea de teritoriul aflat in posesie.
In prezent, hrana nu mai este o problema pentru o parte din umanitate. In plus, prin intermediul stiintei moderne (fizica nucleara, genetica) umanitatea incepe sa se joace din ce in ce mai mult de-a Dumnezeu, asa ca incepem sa nu mai avem nevoie de el si sa devenim independenti.
Intreaga lume se imparte acum, intre cei care vor sa devina mai independenti si cei care se agata de confortul vechilor modalitati de relationare.
La nivel individual, relatia de codependenta este reflectata in relatiile de moda veche in care sotul munceste si aduce bani si sotia e casnica.
Emanciparea femeii insa, duce in prezent, inspre o restructurare a familiei si spre independenta fiecaruia dintre parteneri, iar cresterea copiilor, fie ca ne place sau nu, incepe sa cada din ce in ce mai mult, mai degraba in sarcina societatii.
Dar dizolvarea codependentei nu se face usor ci prin reactii din frica care de multe ori sunt agresive si violente.
La nivelul de dar avem sensibilitatea.
Darul sensibilitatii inseamna sa fii foarte bine acordat la nevoile celorlalti. Dar pentru asta, e nevoie sa devenim independenti de ei.
O alta trasatura este darul atingerii dar nu o atingere fizica (desi poate fi si asta) ci mai degraba un contact cu oamenii si animalele.
De asemenea, oamenii cu darul cheii pot simti profund mediul in care se afla, tiparele si nevoile emotionale ale celorlalti, prin intermediul campului auric.
Daca la frecventa de umbra, dependenta era de hrana exterioara, la nivelul darului, hrana devine bio-energia vietii (prana sau chi) care interconecteaza toate fiintele.
Cand ne deschidem inima sa simtim abundenta acestei energii in natura devenim pentru prima data independenti emotional.
A 13-a cheie reprezinta si un portal catre inconstient, atat cel individual cat si inconstientul colectiv, prin intermediul caruia, ne putem reconecta cu simtul ancestral al magiei.
Cheia 19 este unul dintre cele trei portaluri majore (alaturi de cheia 12 si 62) care permit conectarea, in functie de frecventa proprie, atat la taramurile material, emotional, mental dar si la alte sfere evolutive din natura, cunoscute sub denumirile de taramuri angelice si demonice.
Oamenii cu acest dar, sunt “talmacitorii” naturali ai acestor taramuri si uneori sunt denumiti extrasenzoriali.
De asemenea ei pot sa isi foloseasca sensibilitatea sporita pentru a aduce echilibru si in sfera materiala: munca, bani, relatii, atat la nivel individual cat mai ales de grupuri.
La frecventa cea mai inalta avem siddhi-ul sacrificiului.
Daca la nivelul umbrei co-dependentei, ambii parteneri isi sacrificau o parte din sinele propriu in relatie iar lipsa de sinteza resimtita genera reactii negative, nivelul de siddhi, presupune sacrificarea individualitatii intr-o versiune mai inalta a propriei divinitati.
Acest tip de relatie trece de la independenta la interdependenta si se produce cand ne oferim neconditionat, inima altuia.
Astfel, in loc sa murim, renastem ca fiinte cu acces la taramuri superioare.
Acest siddhi reprezinta un vestitor al formelor viitoare omului prezent, care vor gazdui frecvente mai inalte ale constintei si care vor putea comunica, dincolo de cele cinci simturi din prezent, prin intermediul tesutului auric interconectiv al Gaiei.