Umbra cheii este dorinta.
Ca fenomem pur, dorinta este o foame genetica.
Ea ne determina sa avem experiente variate si sa facem greseli pentru a putea evolua.
De aceea nu exista experiente pe care sa le putem evita.
Daca omenirea nu a incercat inca un lucru, atunci foamea umbrei va indemna pe cineva sa il incerce, oricat de neobisnuit sau pervers ar fi acel lucru.
Omenirea se comporta asemenea creierului naturii iar dorinta activeaza cele mai variate circuite neuronale in acest creier.
Toate circuitele neuronale posibile e nevoie sa fie incercate pentru a se descoperi care dintre ele sunt cele mai utile intregului.
Astfel, omenirea e menita sa parcurga un proces de purificare treptata, prin care elimina reziduurile stocate cel mai frecvent, in campul emotional.
In I-Ching cheia 30 este denumita focul staruitor.
Pacaleala naturii este ca omenirea nu poate scapa de focul dorintei indiferent ce ar face.
Dorinta trebuie acceptata si imbratisata ca parte a spiritului nostru muritor.
Multe orientari spirituale sau religioase avanseaza ideea ca dorinta poate fi depasita sau invinsa insa lupta cu o forta evolutiva atat de puternica o intensifica si produce suferinta.
Darul cheii este lejeritatea.
Trebuie sa ajungem la intelegerea propriei slabiciuni de a fi muritori si astfel sa realizam ca adevarata putere este sa avem incredere in viata.
Ajungem astfel sa intelegem ca viata parea atat de dificila din cauza neincrederii noastre in ea.
Cand incepem sa intelegem ca viata trebuie sa fie asa cum este, vedem locul nostru in scenariul general si incepem sa ne simtim acasa.
Darul lejeritatii nu ne face sa renuntam la dorinta dar nici nu ne face sa reactionam la ea. Ea ne permite sa devenim una cu dorintele in profunzimea misterului lor.
Astfel renuntam la nevoia de a scapa de dorinta in sine.
O alta trasatura specifica darului este umorul. Acest umor este plin de compasiune ca un raspuns autentic al unei fiinte umane care s-a predat sinelui superior.
Pe masura ce patrundem in frecventele superioare incepem sa percepem ca, dincolo de miile de dorinte care ne strabat zilnic sistemul emotional, se afla una fundamentala – dorinta de a pune capat suferintei.
Pe masura ce o imbratisam, focul acestei nazuinte incepe sa straluceasca puternic, purificand corpurile subtile.
La nivelul siddhi-ului apare beatitudinea.
Acest siddhi, alaturi de cel al cheii partenere, 29, provoaca mutatii puternice in sistemul endocrin.
Acesta produce hormoni rarefiati in glanda pineala care induc stari devotionale si de extaz divin.
Starea de beatitudine este ca si cand am fi mistuiti la nesfarsit de focurile extazului.
Procesul de transcendenta prin cheia 30 reflecta direct purificarea celui de-al doilea corp, cel astral si unificarea lui cu corpul buddhic (al cincilea).