Cheia 4 – Un panaceu universal

Umbra cheii este intoleranta.

Rolul mintii umane este acela de a intelege si a comunica. Din pacate insa, la frecventa umbrei, mintea primeste rolul de a lua decizii importante, ceea ce de multe ori are un efect dezastruos.

De exemplu, atunci cand a 4-a umbra are o zi proasta emotional si decide ca ii displace ceva, va gasi un intreg ansamblu de motive logice in sprijinul acestui sentiment.

In I-Ching, acestei hexagrame, i s-a dat denumirea de Nebunie Tinereasca.

Orice tipar emotional nerezolvat este preluat de minte si este integrat intr-un cadru logic foarte complicat travestit in adevar absolut.

Intoleranta se bazeaza pe o denaturare subiectiva a logicii care incepe sa vada doar tiparele pe care vrea sa le vada in loc sa ia in considerare toate tiparele aflate de ambele parti ale unui rationament.

Intoleranta isi bazeaza atitudinea pe opinii mai degraba decat pe date concrete si are la baza teama care este proiectata asupra altora si consolidata prin pozitii mentale defensive.

A 4-a umbra este intr-o permanenta nevoie de a analiza tipare si a solutiona intrebari. Fiecare raspuns este insa inlocuit de alta intrebare.

Rolul cheii este de a intelege dar intr-o nebunie tinereasca nu realizeaza ca intelegerea nu poate veni prin minte in sine.

Darul cheii este intelegerea.

Darul intelegerii nu are nimic de a face cu cunoasterea.

Cunoasterea este ceea ce crede mintea ca ii trebuie pentru ca sa isi elimine sentimentul continuu de neliniste.

Dar linistea nu poate fi adusa niciodata de cunoastere. In cel mai bun caz, ea poate aduce speranta acestei linisti dar in mod ironic tocmai aceasta speranta ne mentine prizonieri in frecventa umbrei.

Numai adevarata intelegere poate aduce pacea iar ea apartine intregii fiinte.

In momentul in care mintea isi da seama ca nu va putea niciodata solutiona paradoxul vietii, apare un sentiment de cunoastere care inunda intregul corp si radiaza din zona plexului solar.

Atunci cand apare sentimentul intelegerii adanc in abdomen, mintea nu mai are povara de a-si apara punctul de vedere. Astfel apare adevaratul geniu acela de joc cu tiparele existentei si aranjarea lor in moduri noi si originale.

Darul intelegerii nu mai da nici o sansa intolerantei sa existe si isi foloseste capacitatile pentru a crea noi sisteme care sa aduca schimbari benefice in lume.

La nivelul de siddhi avem iertarea.

Iertarea se afla cu o treapta deasupra evolutiei sociale.

Ea apare ca un traznet care se descarca atunci cand o fiinta atinge constiinta hristica.

Se manifesta ca o caldura cosmica ce topeste granitele si limitele dinauntrul lumii formelor permitandu-i adevarului din spatele lor sa fie vazut.

Iertarea reprezinta mai degraba o forma involutiva decat una evolutiva deoarece ea vine dinspre viitor inspre trecut, coborand asemenea lui Hristos in lumea formelor.