Simbolul darului cheii 58 in I-Ching este lacul.
Acest simbol al lacului exprima elocvent conceptul de liniste: atat linistea emotionala cat si nemiscarea mentala.
Umbra cheii, insatisfactia nu este foarte specifica. Este mai degraba o lipsa a bucuriei si un simt profund al nelinistii si agitatiei.
Ea isi are bazele umbra cheii partenere 52 – stresul.
Ori de cate ori apare stresul, linistea lacului se pierde.
Dar oare de ce fiintele umane pierd conectarea cu starea lor naturala?
Raspunsul are doua componente: viitorul si mintea.
Mintea intotdeauna doreste sa gaseasca o solutie pentru a ne aduce bucurie.
Din pacate orice tehnica sau sistem folosit nu ne aduce decat si mai multa insatisfactie.
Cheia 58 pune o presiune genetica de a face ceva sa ne imbunatatim vietile si sa reusim sa dobandim fericirea candva, in viitor.
Sub impactul acestei presiuni, omul modern si-a intensificat foarte mult cautarea satisfactiei si implinirii personale.
Aparent paradoxal insa aceasta cautare este tocmai cea care genereaza si intareste campul de stres la nivel de umanitate.
La inceput, presiunea ne impinge sa cautam fericirea si implinirea in exterior, apoi odata ce intelegem ca nu poate fi gasita acolo, ne orientam atentia in interior intr-o cautare spirituala.
In cadrul acestei cautari vom trece poate prin multe sisteme, invataturi sau cai pana cand vom realiza din nou ca si acestea se bazeaza pe o iluzie : iluzia unui viitor fericit si linistit pe care il vom atinge candva si in care vom trai tot restul vietii.
Chiar daca umbra ne impinge inspre o iluzie nu o putem insa evita si la un moment dat ea ne va duce la o epuizare.
In acel moment viitorul asa cum il percepeam incepe sa se faramiteze si incepe sa lase loc darului cheii – vitalitatea.
In momentul in care intelegem si ne acceptam conditia de fiinta umana impinsa incontinuu sa isi caute fericirea in viitor totul incepe sa se schimbe.
Aceasta intelegere trece de la nivelul ratiunii la nivelul emotional si apoi mai profund la nivel de ADN.
Prin intermediul acestui proces energia interna pe care o orientam spre exterior datorita propriei insatisfactii isi schimba directia spre interior pana la nivel molecular declansand procese fiziologice puternice si incepem sa devenim noi insine din nou.
La nivel de dar incepem sa resimtim aceasta frecventa ca fiind bucurie in loc de insatisfactie.
Pe masura ce intelegem la niveluri din ce in ce mai profunde ca viitorul nu exista, impiedicam energia vietii sa se proiecteze in acel viitor.
Odata cu reorientarea fortei vitale incepem sa simtim fericire fara nici un motiv.
O astfel de energie a bucuriei si vitalitatii va avea nevoie insa in continuare sa isi gaseasca un debuseu in exterior si o face punandu-ne in serviciul celorlalti.
De data asta serviciul in slujba celorlalti nu mai are scopul de a ne indeparta de propria insatisfactie ci vine dintr-un izvor nelimitat de bucurie interna.
Vitalitatea si bucuria oamenilor care ating frecventa de dar descatuseaza energia si vitalitatea in toti cei cu care intra in contact.
Pe masura ce frecventa vitalitatii creste din ce in ce mai mult la un moment dat atinge un nivel care determina o schimbare spontana in constiinta care se desprinde de atasamentul sau fata de ADN.
Dintr-o data forta vietii nu mai este focalizata in interior si nu mai simtim un centru in interiorul nostru iar fiinta devine din nou un lac limpede si nemiscat.
Chiar daca starea de constienta intr-o astfel de persoana nu mai este focalizata in interior, corpul sau devine totusi un punct focal intens pentru un proces numit extaz.
Aceasta stare siddhica nu este produsa de vreo practica sau activitate anume, ba dimpotriva, ea are mari sanse sa se intample unor persoane care nu apartin vreunei religii sau sunt inscrise unei practici spirituale sau de alta natura.